ΥπΠΔΒΜΘ | e-yliko | sch | Ο καιρός
Δήλωση Προτιμήσεων ΠΥΣΔΕ | home   
Τι είναι το RSS;
Οι Εφημερίδες Σήμερα..

Νέα μέσω Τεχνολογίας RSS rss

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - ΑΡΧΙΚΗ
Παρ, 09 Σεπ 2016 17:05:09
The site of Greek Ministry of Education, Research and Religious Affairs
 
 
09-09-16 Αλλάζει το τοπίο της Έρευνας στη χώρα!
Παρ, 09 Σεπ 2016 17:05:09

 Signatory ceremony 400x550

09-09-16 Αλλάζει το τοπίο της Έρευνας στη χώρα!

Οι δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ισχυρό αντίδοτο του ΥΠΠΕΘ στη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό (Brain drain)

Με την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4415/2016, επίκειται, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 18 εκ. ευρώ, από τα 240 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη της Έρευνας στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Με βάση το ποσό της προκαταβολής σχεδιάζεται η άμεση προκήρυξη των παρακάτω δύο δράσεων:

1.    «ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΛΙΔΕΚ/ΥΠΠΕΘ» για υποψήφιους διδάκτορες.

Η υποτροφία θα ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ/μήνα με διάρκεια έως τρία έτη. Οι συνολικά ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη δράση, σε αυτή την πρώτη προκήρυξη, υπολογίζεται να είναι τουλάχιστον 265 υποψήφιοι διδάκτορες.

 2.    «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΙΔΕΚ/ΥΠΠΕΘ». Ερευνητικά έργα διάρκειας από δύο έως τρία έτη.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε έργο σχεδιάζεται να είναι 200 χιλ. ευρώ από τα οποία to 60% (κατ΄ ελάχιστο) θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων. Οι μικτές αποδοχές για τους μεταδιδάκτορες θα είναι 1.600-1.800 ευρώ/μήνα, ανάλογα με την ερευνητική τους εμπειρία. Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα για τη χρήση ή την αγορά ερευνητικού εξοπλισμού καθώς και για αναλώσιμα και συμμετοχή σε συνέδρια. Σημειώνεται ότι οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των έργων αυτών θα είναι αποκλειστικά μεταδιδάκτορες, σύμφωνα με τον νόμο για την Έρευνα (ν. 4386/2016). Ωφελούμενοι της παραπάνω δράσης είναι νέοι επιστήμονες (πτυχιούχοι, τεχνικοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες). Συνολικά θα υποστηριχτούν στη φάση αυτή τουλάχιστον 45 έργα που προβλέπεται να απασχολήσουν περισσότερους από 180 επιστήμονες.

Διευκρινίζεται ότι αμέσως μετά την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, θα προκηρυχθεί και η παρακάτω δράση:

«ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΙΔΕΚ/ΥΠΠΕΘ» Ερευνητικά έργα με δικαιούχους μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων.

Τα έργα αυτά θα προκηρυχθούν μετά τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αποτελέσουν την τρίτη δράση που θα προκηρύξει το Ίδρυμα μέσα στο 2016. Επιστημονικοί υπεύθυνοι των έργων αυτών θα είναι μέλη ΔΕΠ, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Α, Β και Γ βαθμίδας. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των έργων σχεδιάζεται να είναι της τάξης των 250 χιλ. ευρώ ανά έργο, εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων.

 

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, «Οι δράσεις αυτές, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του ΥΠΠΕΘ, αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό αντίδοτο στο κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στο επίκεντρο της υλοποίησής τους θα βρίσκεται η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας ώστε να τονωθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και να δημιουργηθούν πόλοι έλξης για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.

Μόνο από τις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ αναμένεται να υποστηριχθούν κατά την επόμενη τριετία, περισσότεροι από 4.000 επιστήμονες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.»

Όπως τόνισε ο Αν. Υπουργός Έρευνας, «Οι συνθήκες της ατελέσφορης λιτότητας που εφαρμόστηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια επέτειναν το κύμα φυγής και πλέον επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων με διαδικασίες κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτό οι πρώτες δύο δράσεις έχει αποφασισθεί να προκηρυχθούν το αργότερο πριν το τέλος Οκτωβρίου του 2016. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα καθορίσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ».

 
 
25-05-16 Σύμφωνο Υπουργείου και Αρχιεπισκοπής για την ενίσχυση απόρων οικογενειών
Τετ, 25 Μάι 2016 09:59:00

filis Ierwnymos

25-05-16 Σύμφωνο Υπουργείου και Αρχιεπισκοπής για την ενίσχυση απόρων οικογενειών

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υπογράψουν ο υπουργός  Νίκος Φίλης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το Σύμφωνο που αφορά την ενίσχυση με δέματα τροφίμων, μέσω της "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ", των χιλιάδων απόρων οικογενειών θα υπογραφεί αύριο Πέμπτη 26 Μαίου 2016 στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο. 

 
 
17-03-16 Προκήρυξη εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Ιουνίου 2016
Πεμ, 17 Μάρ 2016 15:09:00

13 01 16 glosomathia

Ανακοινώνεται ότι από την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 μέχρι και την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 θα υποβάλλονται αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής  περιόδου Ιουνίου 2016.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή  12 Ιουνίου  2016 για τα επίπεδα:

α)    Επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test), στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική Ιταλική και Ισπανική.

β)     Επίπεδο Β   (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test)στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.

γ)   Επίπεδο Γ (Γ1 «πολύ καλή γνώση», Γ2 «άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη δοκιμασία (test)στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1)Ειδικό έντυπο «Aίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση» που διατίθεται προς συμπλήρωση από τις κατά τόπους επιτροπές συγκέντρωσης δικαιολογητικών. Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να εκτυπώνουν το ειδικό αυτό έντυπο και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr

2)Μία πρόσφατη φωτογραφία μικρού μεγέθους .

 3) Ένα ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου (e-paravolo).  Η δημιουργία του e-paravolo πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.grή μέσω Κ.Ε.Π. Η πληρωμή του πραγματοποιείται για μη πιστοποιημένους χρήστες μέσω Τράπεζας ή Ε.Λ.Τ.Α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να καταβάλουν το ποσό του παραβόλου μέσω πιστωτικής/προπληρωμένης/χρεωστικής κάρτας των Ελληνικών Τραπεζών. Η ημερομηνία του αποδεικτικού πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου πρέπει να έχει ημερομηνία το αργότερο 01/04/2016. 

Τα ποσά των παραβόλων ανά επίπεδο έχουν ως εξής:

α.  των 60 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Α (Α1&Α2),

β. των 80 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Β(Β1&Β2)και

γ. των 100 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Γ(Γ1&Γ2)

4)Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. Ελλείψει αυτής,  κατατίθεται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου νόμιμου αποδεικτικού εγγράφου από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του υποψηφίου όπως στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία αυτού. Ανήλικοι υποψήφιοι κάτω των δώδεκα ετών, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου συναφούς δημοσίου εγγράφου, μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από το Δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι ή τα ΚΕΠ. Αλλοδαποί υποψήφιοι, που φοιτούν στην Α/θμια, Β/θμια ή Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της άδειας παραμονής τους στη χώρα, βεβαίωση φοίτησης σε ένα από τα προαναφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

5)Αίτηση (μηχανογραφικό δελτίο), που συμπληρώνεται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπογράφεται από τον υποψήφιο. Στην αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο αναφέρεται η γλώσσα ή οι  γλώσσες και το επίπεδο ή τα επίπεδα στα οποία επιθυμεί να εξετασθεί ο υποψήφιος. 

Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Ειδικότερα στις περιοχές Λήμνου, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μήλου, Θήρας, Κω και Καλύμνου αιτήσεις θα υποβάλλονται και σε σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα οριστούν με απόφαση του  Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να πληροφορηθείτε σχετικά με τα σχολεία που θα ορισθούν.

Διευκρινίζεται ότι στο έντυπο της αίτησης αναγράφονται και οι περιοχές όπου το ΥΠ.Π.Ε.Θ προτίθεται να λειτουργήσει εξεταστικά κέντρα.

Ειδικότερα, για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Γ (Γ1&Γ2), εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Για την Αγγλική γλώσσα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

Για τη Γαλλική γλώσσα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Για τη Γερμανική γλώσσα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης .

Για την Ιταλική γλώσσα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

Για την Ισπανική γλώσσα: Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις ΔΕΝ αποστέλλονται με το ταχυδρομείο.

 

 Επισυνάπτεται το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Εξετάσεων και το έντυπο της αίτησης.

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 
 
07-01-16 Υποβολή ενστάσεων κατά της τροποποίησης των πινάκων αναπληρωτών εκπ/κών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών σχολ. έτους 2015-2016
Πεμ, 07 Ιαν 2016 18:04:25

Δελτίο Τύπου

 

dt img 4Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. (Ο.Π.Σ.Υ.Δ.): http://e-aitisi.sch.gr (με ημ/νία ανάρτησης 07-01-2016) οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών σχολ. έτους 2015-2016, βάσει της με αριθ. 210226/Ε1/22.12.2015 (Φ.Ε.Κ. 2846/Β’/24.12.2015 – ΑΔΑ: ΩΡ8Τ4653ΠΣ-Κ1Γ) Υπουργικής Απόφασης με θέμα “Τροποποίηση της αριθμ. πρωτ. 132812/Ε2/25-8-2015 (ΑΔΑ: 6ΖΣΑ465ΦΘ3-97Α)-(ΦΕΚ 1842/26-8-2015 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2015-2016, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄)» / Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών διετούς φοιτήσεως»”.

Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών, που υπέβαλαν αίτηση σύμφωνα με την αριθ. με αριθ. 210226/Ε1/22.12.2015 (Φ.Ε.Κ. 2846/Β’/24.12.2015 – ΑΔΑ: ΩΡ8Τ4653ΠΣ-Κ1Γ) Y.A., καλούνται να ελέγξουν ενδελεχώς τους αναρτημένους πίνακες του κλάδου τους. Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών, αποκλειστικά την Παρασκευή08-01-2016 και έως τις 11:00 το πρωί σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρακαλούνται οι εκπ/κοί να διαβάσουν ενδελεχώς τη με αριθ. 1470/Ε1/07-01-2016 (ΑΔΑ: ΨΧΩ94653ΠΣ-Ω2Ε) εγκύκλιο των ενστάσεων πριν την υποβολή οιασδήποτε αίτησης-ένστασης.

Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ. 

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

 

 

 
 
01-12-15 Εκδήλωση με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία
Τρι, 01 Δεκ 2015 19:22:48

Δελτίο Τύπου

dt img 5Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, στις 10:00, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, θα παρουσιασθούν δημιουργίες μαθητών σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Συγκεκριμένα θα παρουσιασθούν :

  • Αποσπάσματα από την παράσταση «Αντιγόνη», από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής και της Ριζαρείου Σχολής
  • «Ο διαφορετικός μικρός πρίγκιπας» από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας

και θα προβληθούν :

  • «Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου», ταινία διάρκειας 10 λεπτών, του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και
  • «ΦρουτοΕΕΕΕΚπλήξεις», βίντεο διάρκειας 5 λεπτών, του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σκοπό τη διαμόρφωση στάσεων σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων με αναπηρία και την άρση προκαταλήψεων και διακρίσεων, προβάλει το δικαίωμά τους για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

 

 
 
01-12-15 Εκδήλωση με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία
Τρι, 01 Δεκ 2015 19:22:48

Δελτίο Τύπου

dt img 5Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, στις 10:00, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, θα παρουσιασθούν δημιουργίες μαθητών σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Συγκεκριμένα θα παρουσιασθούν :

  • Αποσπάσματα από την παράσταση «Αντιγόνη», από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής και της Ριζαρείου Σχολής
  • «Ο διαφορετικός μικρός πρίγκιπας» από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας

και θα προβληθούν :

  • «Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου», ταινία διάρκειας 10 λεπτών, του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και
  • «ΦρουτοΕΕΕΕΚπλήξεις», βίντεο διάρκειας 5 λεπτών, του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σκοπό τη διαμόρφωση στάσεων σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων με αναπηρία και την άρση προκαταλήψεων και διακρίσεων, προβάλει το δικαίωμά τους για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

 

 
 
01-12-15 Απάντηση στην ΟΛΜΕ για τα ΕΠΑΛ
Τρι, 01 Δεκ 2015 18:08:57

Δελτίο Τύπου

 

dt img 3

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που αναφέρεται στα ΕΠΑΛ και στη διάθεση εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Για τα ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας με τις πράξεις του, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει τη ουσιαστική στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε υποστεί πολλαπλές αρνητικές παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα με την ψήφιση των νόμων 4186/13 και 4172/13. Το Υπουργείο Παιδείας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του (ν.4327/15) επανασύστησε όλες τις καταργημένες ειδικότητες των μαθητών των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που είχαν γίνει με το ν.4186/13 και επανατοποθέτησε όλους και όλες τους εκπαιδευτικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 23/7/13, στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικό αυτής της σημαντικής αλλαγής είναι πως 10.000 μαθητές και μαθήτριες μόνο στη Β΄ τάξη τη φετινή χρονιά (25% του συνόλου) σπουδάζουν στις ειδικότητες που με βίαιο τρόπο είχαν καταργηθεί. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της κυβέρνησής μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι.

Στα ΕΠΑΛ τη φετινή χρονιά λόγω της επανασύστασης των ειδικοτήτων αλλά και της δομής τους που ο ν.4186/13 έχει προβλέψει λειτουργούν σε Β΄ και Γ΄ τάξη 38 ειδικότητες. Τα ανώτατα όρια λειτουργίας τμημάτων στα ΕΠΑΛ είναι 25 μαθητές, συν 10% σε ιδιαίτερες συνθήκες. Τα κατώτατα όρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα τμήμα είναι 15 στην Α΄, 12 στη Β΄ και 10 στη Γ΄ και Δ΄ (μόνο στα εσπερινά).

Από την πρώτη στιγμή και για να στηριχθούν τα ΕΠΑΛ, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πως θα ληφθεί μέριμνα να λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα μαθητών, δηλαδή, τμήματα με αριθμό μαθητών ακόμα και κάτω από τα κατώτατα όρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, τα σχολεία που βρίσκονται σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές και την ιδιαιτερότητα των αποστάσεων των σχολείων. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, έχουν εγκριθεί σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 2015-16 πολύ μικρότερα σε αριθμό μαθητών τμήματα όχι μόνο σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές, αλλά ακόμα και στα αστικά κέντρα.

Στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ παρουσιάστηκαν αναλυτικά αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι εγκρίθηκε μεγάλος αριθμός ολιγομελών τμημάτων. Τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητήθηκαν.

Από τα στοιχεία αυτά αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς έωλα τα επιχειρήματα ορισμένων περί καταστροφής της τεχνικής εκπαίδευσης και εκδίωξης μαθητών από τα ΕΠΑΛ, επειδή, συγχωνεύτηκαν ομοειδή τμήματα προκειμένου να είναι βιώσιμα.

 

2. ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΙΕΚ

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορούν με απόφαση Υπουργού μετά από τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης να διατεθούν στα δημόσια ΙΕΚ για διδακτικό έργο.

Η διαδικασία διάθεσης στα ΙΕΚ είναι διαφορετική από αυτή στην Α΄/θμια. Πρέπει πρώτα να διατίθενται ΟΛΟΙ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί γιατί αυτό είναι προϋπόθεση ώστε στη συνέχεια να προσληφθούν ωρομίσθιοι. Προφανώς όλοι είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι αυτό δε θα μπορούσε αυτό να καθυστερήσει επί μακρόν.

Τη φετινή χρονιά διατέθηκε στα ΙΕΚ ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ, λόγω της επιστροφής των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήταν σε διαθεσιμότητα και δεν συμπληρώνουν ωράριο αντικειμενικά λόγω της μη λειτουργίας της Γ΄ τάξης σε αυτές τις ειδικότητες, αφού δεν υπάρχουν ακόμη μαθητές σε αυτή την τάξη.

Αυτό το γεγονός όχι μόνο ήταν γνωστό στους ίδιους, αλλά η σχετική διάταξη του ν.4327/15 που το προβλέπει ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΛΜΕ και των ιδίων. Οι εκπαιδευτικοί προβλέφθηκε να διατεθούν σε σχολεία της περιοχής τους και σε πολλές περιπτώσεις στο ΕΠΑΛ που διδάσκουν, στην απογευματινή βάρδια του οποίου λειτουργεί και το ΙΕΚ.

Λάθη και που υπήρξαν στην πρώτη απόφαση διάθεσης διορθώθηκαν αμέσως με νέα Υ.Α που υπεγράφη στις 25/11/15.

Στη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Κατσαρό και τον Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ κ. Μουστάκα, αναφέρθηκε πως θα θεσμοθετηθεί ένα βελτιωμένο σύστημα διάθεσης εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν ωράριο στα ΙΕΚ και ζητήθηκαν οι προτάσεις της ΟΛΜΕ τις οποίες και αναμένουμε. Με προτεραιότητες βέβαια, τη λειτουργία δημοσίων σχολείων και ΙΕΚ, τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

 

 
 
01-12-15 Απάντηση στην ΟΛΜΕ για τα ΕΠΑΛ
Τρι, 01 Δεκ 2015 18:08:57

Δελτίο Τύπου

 

dt img 3

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που αναφέρεται στα ΕΠΑΛ και στη διάθεση εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Για τα ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας με τις πράξεις του, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει τη ουσιαστική στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε υποστεί πολλαπλές αρνητικές παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα με την ψήφιση των νόμων 4186/13 και 4172/13. Το Υπουργείο Παιδείας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του (ν.4327/15) επανασύστησε όλες τις καταργημένες ειδικότητες των μαθητών των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που είχαν γίνει με το ν.4186/13 και επανατοποθέτησε όλους και όλες τους εκπαιδευτικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 23/7/13, στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικό αυτής της σημαντικής αλλαγής είναι πως 10.000 μαθητές και μαθήτριες μόνο στη Β΄ τάξη τη φετινή χρονιά (25% του συνόλου) σπουδάζουν στις ειδικότητες που με βίαιο τρόπο είχαν καταργηθεί. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της κυβέρνησής μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι.

Στα ΕΠΑΛ τη φετινή χρονιά λόγω της επανασύστασης των ειδικοτήτων αλλά και της δομής τους που ο ν.4186/13 έχει προβλέψει λειτουργούν σε Β΄ και Γ΄ τάξη 38 ειδικότητες. Τα ανώτατα όρια λειτουργίας τμημάτων στα ΕΠΑΛ είναι 25 μαθητές, συν 10% σε ιδιαίτερες συνθήκες. Τα κατώτατα όρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα τμήμα είναι 15 στην Α΄, 12 στη Β΄ και 10 στη Γ΄ και Δ΄ (μόνο στα εσπερινά).

Από την πρώτη στιγμή και για να στηριχθούν τα ΕΠΑΛ, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πως θα ληφθεί μέριμνα να λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα μαθητών, δηλαδή, τμήματα με αριθμό μαθητών ακόμα και κάτω από τα κατώτατα όρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, τα σχολεία που βρίσκονται σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές και την ιδιαιτερότητα των αποστάσεων των σχολείων. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, έχουν εγκριθεί σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 2015-16 πολύ μικρότερα σε αριθμό μαθητών τμήματα όχι μόνο σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές, αλλά ακόμα και στα αστικά κέντρα.

Στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ παρουσιάστηκαν αναλυτικά αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι εγκρίθηκε μεγάλος αριθμός ολιγομελών τμημάτων. Τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητήθηκαν.

Από τα στοιχεία αυτά αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς έωλα τα επιχειρήματα ορισμένων περί καταστροφής της τεχνικής εκπαίδευσης και εκδίωξης μαθητών από τα ΕΠΑΛ, επειδή, συγχωνεύτηκαν ομοειδή τμήματα προκειμένου να είναι βιώσιμα.

 

2. ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΙΕΚ

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορούν με απόφαση Υπουργού μετά από τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης να διατεθούν στα δημόσια ΙΕΚ για διδακτικό έργο.

Η διαδικασία διάθεσης στα ΙΕΚ είναι διαφορετική από αυτή στην Α΄/θμια. Πρέπει πρώτα να διατίθενται ΟΛΟΙ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί γιατί αυτό είναι προϋπόθεση ώστε στη συνέχεια να προσληφθούν ωρομίσθιοι. Προφανώς όλοι είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι αυτό δε θα μπορούσε αυτό να καθυστερήσει επί μακρόν.

Τη φετινή χρονιά διατέθηκε στα ΙΕΚ ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ, λόγω της επιστροφής των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήταν σε διαθεσιμότητα και δεν συμπληρώνουν ωράριο αντικειμενικά λόγω της μη λειτουργίας της Γ΄ τάξης σε αυτές τις ειδικότητες, αφού δεν υπάρχουν ακόμη μαθητές σε αυτή την τάξη.

Αυτό το γεγονός όχι μόνο ήταν γνωστό στους ίδιους, αλλά η σχετική διάταξη του ν.4327/15 που το προβλέπει ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΛΜΕ και των ιδίων. Οι εκπαιδευτικοί προβλέφθηκε να διατεθούν σε σχολεία της περιοχής τους και σε πολλές περιπτώσεις στο ΕΠΑΛ που διδάσκουν, στην απογευματινή βάρδια του οποίου λειτουργεί και το ΙΕΚ.

Λάθη και που υπήρξαν στην πρώτη απόφαση διάθεσης διορθώθηκαν αμέσως με νέα Υ.Α που υπεγράφη στις 25/11/15.

Στη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Κατσαρό και τον Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ κ. Μουστάκα, αναφέρθηκε πως θα θεσμοθετηθεί ένα βελτιωμένο σύστημα διάθεσης εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν ωράριο στα ΙΕΚ και ζητήθηκαν οι προτάσεις της ΟΛΜΕ τις οποίες και αναμένουμε. Με προτεραιότητες βέβαια, τη λειτουργία δημοσίων σχολείων και ΙΕΚ, τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.